Echipa “Let’s Do It, Romania!” a organizat in perioada aprilie – iunie prima editie a proiectului Let’s Do It, Danube!. Proiectul a avut ca scop desfasurarea unei ample campanii de educatie in scolile din judetele dunarene precum si curatarea malurilor Dunarii chiar de Ziua Internationala a fluviului, pe 29 iunie.
Judetele implicate in acest an la ziua de curatenie au fost Caras – Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Tulcea si Constanta. Obiectivul general al proiectului Let’s Do It, Danube! a fost acela de a implica cetatenii din localitatile dunarene in multiple actiuni pentru a preveni poluarea Dunarii – cel mai important fluviu care strabate Europa de la Est la Vest avand cel mai mare bazin pe teritoriul Romaniei (29,9%).
Ziua de curatenie, realizata atat pe Dunare cat si in apropierea fluviului, in zilele de 28 si 29 iunie in judetele Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Constanta, Braila, Galati si Tulcea. Zonele in care a avut loc actiunea au fost stabilite de echipele judetene Let’s Do It, Danube! in colaborare cu reprezentantii Administratiei Nationale Apele Romane tinandu-se cont de dificultatea aceesului la aceste zone si de necesarul de echipamente si utilaje pentru desfasurarea activitatilor de colectare a deseurilor.
Au fost implicati 4.400 de voluntari in toate cele 12 judete participante ce au colectat peste 10.000 saci cu deseuri. Principalele deseuri colectate de voluntari au fost: plastic (pet, ambalaje, obiecte din plastic, pungi), aluminiu, sticla, pempersi, dar si alte tipuri de deseuri precum: haine, incaltaminte, materiale de constructii.
”Ziua de Curatenie a aratat o data in plus ca trebuie gasite solutii pe termen lung cu privire la poluarea apelor din Romania. Ne confruntam anual cu inundatii cauzate inclusiv de acumularile uriase de deseuri pe Dunare dar si pe tot bazinul hidrografic al Romaniei. Vom continua actiunea de prevenire a poluarii prin campanii de educatie in scoli si in randul populatiei”, a declarat Andrei Cosuleanu, director executiv Let’s Do It, Romania!.
Let`s Do It, Romania! este cel mai mare proiect de implicare sociala organizat in Romania. Inspirat din iniţiativa Estoniei, unde 50.000 de voluntari au luat parte la ziua de curaţenie organizata pe data de 3 mai 2008. Din 2010 pana acum, „Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 900.000 de voluntari care au reusit sa adune peste 2.000.000 de saci, iar media de deseuri reciclate pentru cei patru ani de proiect a ajuns la 31%. (A.D.).